Categorieën
Nieuws

Boekpresentatie ‘Zutphen 1572: De geschiedenis van een bloedbad’

In de lezing ‘Zutphen 1572: De geschiedenis van een bloedbad’ op 20 oktober presenteert de jonge historicus Johan Visser zijn boek over Zutphen in 1572. Nog altijd circuleert het verhaal dat de Spanjaarden in november 1572 een bloedbad hebben aangericht onder de Zutphenaren. Maar klopt dat eigenlijk wel? Waar komt het verhaal vandaan?
In het voorprogramma van de try-out van het muziektheaterspektakel ‘Zutphen 1572: ramp en veerkracht’ presenteert Johan Visser (1997) in Musea Zutphen zijn boek ‘Zutphen 1572: De geschiedenis van een bloedbad’. Voor de meeste Zutphenaren was 1572 een rampjaar, een jaar om snel te vergeten. In juni sluit de stad zich aan bij de opstand van Willem van Oranje. In november wordt de stad heroverd door het Spaanse leger van Alva: is er toen een bloedbad onder de burgers aangericht? De spannende resultaten van zijn onderzoek verwijzen het klassieke verhaal over het bloedbad naar de prullenmand. Toch vielen er wél honderden slachtoffers. Wie waren dat? Wat is er dan wel gebeurd? Hoe is het verhaal ontstaan? En waarom vertellen we het elkaar nog steeds?

Datum: 20 oktober 2022 van 19.30 — 21.30 uur > helaas kunt u niet aansluitend de voorstelling op dezelfde avond bijwonen in tegenstelling tot wat wij eerder gecommuniceerd hebben.
19.30 uur Inloop
20.00 uur Programma met
Opening en welkom door Christiaan te Strake, conservator Musea Zutphen
Lezing door Johan Visser ‘The making of een bloedbad‘.
Aanbieden eerste exemplaar van het boek aan een bijzondere gast
Aansluitend gelegenheid de tentoonstelling te bekijken

Locatie: ’s Gravenhof 4, 7201 DN Zutphen
Kosten: Geen
Meer info: Aanmelding lezing via aanmeldingen@museazutphen.nl o.v.v. “1572”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *